Si Comey tengah SKODENG

Thursday, 13 September 2012

Eating day!

Assalamualaikum :-)

    Still dalam topik raya. Harap maap ler, kitew-kitew raya sebulan. Ahad ni habislah Syawal kan. 2 days to go for puasa 6. Haih, semput-semput tu la baru kalut nk habiskan.Punye la last minit person kan saya. Hihi.

       Jumaat lepas ofis ada buat makan-makan sket. Ala-ala potluck jugak la. Bring our foods and makan-makan sampai muntah :P. Biasanya kitaorang buat biasa2 je, ahli-ahli pon yang sekepala je. Tp ni macam rasmi skit lah, including bos besar dengan konco-konco nye sekali. So, menu pon jadik heavy la sket. Siap meeting bagai nak decide makanan. Setelah perbincangan yang x berapa serius selama sejam, terhasilah menu seperti di bawah :
              
 Harap maap la ye xberapa nak nampak sket. Saya punye no 11. Xde menu lagi. Still kosong lagi sebab saya xjoin meeting tu. Kena habiskan keje. Bila dah g meeting room tu semua dh keluar huhuu. So, kami the bujangs ni kena la pikir menu2 kami. Garu punya garu, pkir punya pkir finally, taraaaa!


              Eh eh blur ea.hehe tu la namanya ketupat sotong. Sori ye lens kamera sy berwap lagi sebab snap pic time panas-panas. Punya la buruk laku x penyabor kan. heehe. Agak tensen la masak benda alah ni. Bukan ape, takot pulut kat dalam tak masak lagi lah, takot terpecah perut sotong lah. Muka kerut je memanjang. Almaklumlah, tahap kerajinan kedapur pon boleh dikira ye dak?hehe. Alhamdulillah, sambutan ok. Even dorang buat muka pelik sebab 1st time tgk benda ni tapi LICINNN. hehe, lega den :D

Ni ketupat sotong versi mak saya.    

Bahan :

1 kilo sotong (saiz sedarhana)
2 cawan beras pulut
santan
gula melaka
daun pandan simpul
gula
garam
*lidi kelapa yang dipotong pendek2 dan ditajamkan.

Cara memasak :

Bersihkan sotong. Toskan. Isi beras pulut 3/4 kedalam sotong tu. (Jangan banyak2 sgt takot pecah).Tutup dengan kepala sotong dan cucukkan lidi kelapa supaya pulut tak terburai nanti.(Yang ni remeh sket)
Panaskan santan, masukkan daun pandan, garam dan sedikit gula. Biarkan mengelegak seketika. Then masukkan sotong,dan gula melaka. Sentiasa kacau takot kang santan pecah minyak.Biarkan kuah pekat sedikit.Setelah pulut dalam masak (Test dengan garfu) angkat dan boleh dihidangkan :)

 Okay, dah. Layan dulu snap2 pic untuk hari tu :D

              


        
EHHHH, mana gambar saya??? Sob sob.
 Lupaa, saya kan pemalu, mana join bergambar ni *Poyosss :P

okbyeee!

No comments:

Post a Comment